Bismillah...akhirnya
kami dpt snap sendiri pic ni khas utk semua.sblm ni sy ada cerita
proses ke2 yg kami lakukan adalah memecahkan bj kani utk mengeluarkan
lebah@wasp di dalamnya.
Manjakani
terhasil apabila ditembusi oleh tebuan berbisa atau di kenali sebagai
"gall wasp" bentuk fizikal spt lalat & licin ketika di pegang.reaksi
kimia scr spontan mhasilkan bebola keras yg di panggil "oak gall"
Proses memecah di lakukan scr berhati2.ia memerlukan fokus penglihatan
yg tajam utk mengeluarkan wasp tersebut.dr segi fizikal wasp akan
kelihatan bersinar di bawah sinaran lampu.proses ini memakan masa lebih
dr 4jam bg setiap 3kg manjakani.kami pastikan anda mendapat kualiti yg
terbaik.halalan toiyiban
Gambar pertama sebiji manjakani dan
beberapa tebuan yg tertinggal di dalam manjakani. Manjakani terhasil
dari interaksi spontan antara tebuan (oak wasp) dan daun dari pokok oak.
Ada yang mengatakan di malaysia juga mempunyai pokok yang menghasilkan
manjakani ini yang diberi nama pokok mempeling. Dari keseluruhan
manjakani yang saya proses, hampir 80% buah yang dipecahkan menggunakan
lesung, mengandungi
tebuan. Tebuan ini perlu disingkir dari proses seterusnya untuk
mengelakkan status produk saya menjadi haram (kerana mengandungi unsur
bangkai)
Gambar kedua pula adalah 3.5kg manjakani kesemuanya saya ketok dari sblom maghrib dan berakhir jam 10 malam. Berhenti seketika utk solat. Ni baru fasa kedua. Fasa pertama saya basuh sebersih-bersihnya dan keringkan selama 2-3 hari di bawah sinaran lampu matahari atau sehingga betul-betul kering. Fasa ketiga proses menjadi serbuk. Nantikan gambarnya. Fasa pertama tak payah gambar. Menyampah nak amek masa tengah basah. Lagipun manjakani tak mau terendam dalam air terlalu lama dikhuatiri kurang khasiatnya walaupun tiada penjelasan saintifik keatasnya.
Gambar kedua pula adalah 3.5kg manjakani kesemuanya saya ketok dari sblom maghrib dan berakhir jam 10 malam. Berhenti seketika utk solat. Ni baru fasa kedua. Fasa pertama saya basuh sebersih-bersihnya dan keringkan selama 2-3 hari di bawah sinaran lampu matahari atau sehingga betul-betul kering. Fasa ketiga proses menjadi serbuk. Nantikan gambarnya. Fasa pertama tak payah gambar. Menyampah nak amek masa tengah basah. Lagipun manjakani tak mau terendam dalam air terlalu lama dikhuatiri kurang khasiatnya walaupun tiada penjelasan saintifik keatasnya.
0 comments:
Post a Comment