Thursday, October 27, 2011

Pernah tak korang rasa???

Posted by LyA SaFaR at 8:57 PM
Hye kawan-kawan....lama tol Lya x 'update' blog kan....tapi ada ke yang menjengah ek..hahhha...perasankan...x kisah lah...lagi pun ni blog Lya kan...ada juga pengunjung ..ada juga yang sekadar jadi 'silent reader'..tapi tak kisah pun....Lya hargai siapa pun kamu semua yang membaca blog ni...


Tak tahu la kenapa malam ni rasa ringan je jari jemari ni nak menaip...mungkin dah tak ada keje sangat kot...tapi yang sebenarnya Lya rasa letih sangat hari ni...letih sangat2..letih fizikal dan mental...letih emosi Lya hari ni...

Kepada rakan-rakan yang dah bergelar ibu...bakal bergelar ibu..Lya ucapkan tahniah...Allah beri kamu semua rezeki yang hebat sekali....tapi buat masa ni...Lya masih belum berpeluang diberikan rezeki terhebat itu...tiap hari...tiap jam...malah hampir setiap saat hati ni meronta2....merayu dan merintih...moga Allah mendengar luahan hati Lya...

Dulu..masa belum kawen...selalu tertanya2 apa agaknya perasaan kawan2 dan orang yang lama berumahtangga tapi masih belum berpeluang menimang cahya mata...kali ni..Allah maha besar..beri Lya rasa perasaan itu...Perasaan ini juga satu nikmat...nikmat dugaan Allah..Allah beri dugaan ni kerana Allah sayangkan Lya dan suami...Lya tahu itu...terima kasih Ya Allah...Alhamdulillah Ya Allah....Tapi Lya selalu mohon...agar allah beri kami peluang merasai nikmat bercahaya mata...Insya'allah....

Hari ni Lya nak share sesuatu dengan kawan2...dari pengalaman dan nasihat ramai...Tips dan doa untuk mendapat cahaya mata :

Surah ali Imran : ayat 38
Surah Al-Maidah : ayat 114
Surah Hud       : ayat 6
Surah Ibrahim   : ayat 40-41
Surah Al-anbiya : ayat 89
Surah Al-Furqan : ayat 74
Surah As-Soffat : ayat 100

Banyakkan juga membaca Surah Yusuf dan Maryam...
juga Surah Al-Waqiah lepas subuh dan Surak al-Mulk selepas Maghrib.

Ada juga yang beritahu makan Acid Folic...ley dpatkan di Farmasi atau jumpa doktor untuk keterangan lebih lanjut...Actually Acid Folic ley dimakan sebelum kahwin lagi....untuk persediaan...

Ada juga kawan beritahu...Lya ley la try minum susu Anmum Materna...so kawan2 ley la cuba k..

Lya masih terus berusaha...Panjatkan doa sebanyaknya...semoga Allah mendengar...Lya tahu dan yakin Allah tu maha mengetahui..maha mendengar...maha mengasihani....Dia tahu apa yang terbaik buat Lya...Apa yang penting Lya kena selalu kuat untuk hadapi dugaan Allah...hadapi kata2 manusia2 di muka bumi...hadapi rasa sedih yang x berkesudahan ni...

Kalau kawan2 ada tips dan panduan untuk Lya cuba...ley la beritahu ye...selagi tak salah dan x melanggar hukum...Insya'allah...Lya akan cuba...Doakan kami sihat...doakan kami berpeluang menjadi Ibu dan Ayah di muka bumi Allah ini selagi bernyawa ye kawan2....amin....

Luahan hati Lya Safar
.

6 comments:

~ NANA ~ said...

lya...try la makan buah zuriat jugak sebagai salah satu ikhtiar :)

i doakan u cpt2 dpt baby...jgn give up k! insyaAllah ada rezeki tu nnti...

LyA SaFaR said...

thank nana..my frens pun ada gtaw juga try makan buah tu.lya pun ada pesan kat makcik yg p mekah tolong li kan..hope daptlah kann...

Yaya Johorean said...

sedih aku baca...lya, tabahkan hati ye... ALLAH pasti ada rencana lain untuk ko&boy...pasti ade hikmah...percayalah, one day ko akan bergelar IBu dan boy akn bergelar AYAH...AMIN...

Aku doakan yg terbaik utk kwn kesayangan aku ni... jgn sedih2 k...

LyA SaFaR said...

thank yaya...aku rasa ko je tempat yg paling banyak aku luahkan rasa hati aku ni ya...amin....kitorg pun harap mcm tu juga...malas dah nak dengar kata2 org kat luar sane...teremosi pulak tetibe...hurmmmm

Yaya Johorean said...

tak payah laa dgr ape org kate... anggap je kata2 diorg tu 1 kekuatan tuk ko percaya 1 hari rezeki pasti ada... then, anggap aje diorg jeles ape susah ! geram la aku ngn prg2 luar yg menyakiti hati tu...

tak kesah, as long as ko masi anggap aku kwn baik ko, nk luahkan sebanyak mana pon aku x kesah... kalo de yg leh bantu aku sure bantu...

LyA SaFaR said...

huhuhu yaya!!ko wat aku terharu...tu la..kadang2 ley jek nak ignore ape kata org cume kadang2 sedih juga..huhuhuhuhu.

hope aku terus kuat la kan yaya...thank ya...selalu bagi aku semangat..

 

LYA SAFAR WARDROBE Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review